PrivateSky – un proiect al Facultății de informatică finanțat de UE așteaptă colaborări cu firmele de IT

joi, 15 decembrie 2016, 09:11
2 MIN
 PrivateSky – un proiect al Facultății de informatică finanțat de UE așteaptă colaborări cu firmele de IT

Nu știi de unde să faci rost de bani pentru ideile tale? Finanțări pentru antreprenori prin proiecte de cercetare 

O problemă majoră a ecosistemului antreprenorial autohton a fost reprezentat până in acest moment de lipsa accesului la finantare. Există idei, abilitati de leadership, abilitati tehnice, există capacitate de munca dar accesul la resursele financiare a fost limitat de lipsa unor retele de business angels si de numarul mic de investitori de tip venture capital. De altfel nici la nivel european capacitatea de finantare a antreprenoriatului nu se poate compara cu Statele Unite.
 
Pentru micsorarea acestor decalaje, Uniunea Europeana (UE) aloca fonduri substantiale pentru a sprijini proiectele de devoltare ale companiilor. Antreprenorii români pot accesa linii de finantare direct de la UE cum ar fi Horizon 2020, dar si fonduri nationale pe liniile de finantare PNIII (Subprogramul 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare si inovare), POCU (Program Operational Capital Uman) sau POC (Program Operational Competitivitate).
 
Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi a obtinut in acest an o finantare in cadrul Programului Operational POC, Axa Prioritara: CDI în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Actiunea 1.2.3, tipul de proiect fiind Parteneriate pentru transfer de cunoștințe. Proiectul arondat domeniilor: Internetul viitorului si Tehnologii, instrumente și metode pentru dezvoltarea de software, poarta denumirea de PrivateSky (Dezvoltare experimentală în parteneriat public privat pentru crearea de platforme cloud autohtone cu caracteristici avansate de protecție a datelor).
 
Proiectul, care se va derula timp de cinci ani, este bazat pe tehnologia coreografiilor executabile, si isi propune maturizarea unui sistem open source de tip ESB federat (Enterprise Service Bus) si realizarea unei platformei inovative – PrivateSky. Aceasta va permite realizarea partii de backend a aplicatiilor cloud si mobile prin oferirea unui mod de programare sofisticat care va asigura: monitorizare microserviciilor realizate cu Node.js si realizarea de integrari cu un grad mare de complexitate, in interiorul unei organizatii sau intre organizatii. Aceasta platformă va avea caracteristicile tipice pentru sistemele ESB dar va avea si posibilitatea de a federa ESB-urile PrivateSky.
 
Mai multe informații, pe pinmagazine.ro

Comentarii